Здравето е хармония в природата на човека и на човека в природата

Прозренията на психолога Дан Ариели (Dan Ariely)

7 Април
"/>


     1. Лъженето променя мозъчната дейност.
         Емоционалните центрове в мозъка показват повишена активност, когато човек казва неистина (може би защото изпитваме неудобство, срам или страх когато лъжем). С времето, съответно с увеличаването на лъжите, тези центрове започват да работят по-слабо.  Извод: Колкото повече лъжем - толкова по-лесно го правим.


     2. Поведението по време на изпитание е по-добър показател за характера на човека.
         Когато се срещате с някой (с интимен интерес), не стойте в стерилната и рутинна среда на ресторанти или кафенета. Вместо това, идете заедно да карате каяк. Или пък преминете през друго изпитание. Владимир Висоцки пее горе-долу същото в прекрасната си песен "Песня о друге."


      3. Силата на волята не е всемогъща.
          Вместо постоянно да изпитвате волята си или да търситe умишлено изкушения, с които да се борите, Ариели предлага друга, по-щадяща тактика: да се поставяте в ситуации, където е по-вероятно да избягваме срещата с проблемните изкушения.


      4. Ценим повече нещата, които правим, отколкото нещата, които купуваме.

      5. Възможно е да имате активен социален живот, без да се налага да се занимавате с дребнотемия. Как? Като още в началото на вечеря, парти или среща с приятели, просто им кажете, че такива теми не се допускат.

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg